2010 – Študijná cesta BUDAPEŠŤ

Študijná cesta BUDAPEŠŤ

7. – 8. október 2010
Sekcia pre vzdelávanie a výchovu zorganizovala študijnú cestu do Budapešti pre svojich členov, ktorí sa zaujímajú o múzejnú pedagogiku.
Stála členka sekcie, Mgr. Judit Pukkai, zostavila program, v rámci ktorého trinásť prihlásených záujemkýň – pracovníčok múzeí v Betliari, Nitre, Bratislave, na Červenom Kameni, v Nových Zámkoch, Galante, Kremnici, Liptovskom Mikuláši a Komárne – navštívilo Maďarské národné múzeum, Múzeum úžitkového umenia a Ludwig Múzeum.
V Maďarskom národnom múzeu sa im venovala vedúca oddelenia Práca s verejnosťou Gabriella Kesik a jej kolegyňa Monika Polgár. Podrobne predstavili systém múzejnej pedagogiky v Maďarsku a konkrétne, tematicky variabilné, programy pre rôzne vekové skupiny v ich stálej expozícii, s použitím minimálne nákladných rekvizít. Niektoré z nich si deti v múzeu priamo vyrábajú a odnášajú domov.
V Múzeu úžitkového umenia ich do tamojšej práce so školskými skupinami zasvätila múzejná pedagogička Julianna Joó priamym zainteresovaním do vzdelávacích programov, ktoré sa venujú i samotnej budove múzea.
V Ludwig Múzeu členky sekcie spoznali celé oddelenie múzejnej pedagogiky: vedúceho Lászlóa Hemrika, a jeho tri kolegyne, ktoré okrem krátkodobých programov pracujú i na dlhodobých vzdelávacích programoch pre školy, systémovo sa venujú seniorom i návštevníkom s mentálnym postihnutím.

Zopár postrehov účastníčok exkurzie (PDF)

Fotogaléria zo študijnej cesty:

budapest14 budapest13 budapest12 budapest11 budapest10 budapest09 budapest08 budapest07 budapest06 budapest05 budapest04 budapest03 budapest02 budapest01 budapest15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARCHÍV

ODOBERANIE NOVINIEK

Prihláste sa na odber noviniek Odbornej komisie pre výchovu a vzdelávanie v múzeách ZMS...