2011 – Študijná cesta Praha

Študijná cesta Praha

6.-7. 12. 2011
Odborná sekcia pre výchovu a vzdelávanie ZMS pripravila pre svojich členov študijnú cestu do Prahy, ktorá sa uskutočnila v dňoch 6. a 7. decembra 2011. V rámci študijnej cesty mali členovia odbornej sekcie možnosť stretnúť sa so svojimi kolegami – múzejnými pedagógmi z viacerých múzeí v Prahe, spoznať ich prácu, zúčastniť sa viacerých vzdelávacích programov a oboznámiť sa s materiálmi, ktoré majú k dispozícii pre verejnosť (napr. detskí sprievodcovia, pracovné listy a pod.).
Exkurzie sa zúčastnilo 8 ľudí z rôznych múzeí na Slovensku z Ľubovnianskeho múzea – hrad v Starej Ľubovni, Múzea školstva a pedagogiky, Múzea Spiša, Múzea NBS – Múzea mincí a medailí v Kremnici a SNM-Historického múzea. Účastníci navštívili Národní památník na Vítkově (súčasť Historického múzea Národného múzea v Prahe), kde im bol predstavený vzdelávací program pre školy a Umeleckopriemyslové múzeum v Prahe, v ktorom navštívili tvorivý ateliér. Tiež sa zúčastnili komentovanej prehliadky Príbeh vlákna. Na druhý deň si pozreli aktuálne výstavy v Novej budove Národného múzea so sprievodným slovom a Technické múzeum v Prahe.

Zopár postrehov účastníkov exkurzie:
Túto študijnú cestu považujem za veľmi prínosnú. Niektoré programy boli kvalitnejšie, niektoré menej ale aj tak boli podnetné. Každého zaujalo možno niečo iné. Či už boli v niektorom programe pre mňa pozitíva alebo negatíva, v každom prípade som si niečo z toho zobrala. Pozitívami sa budem inšpirovať, negatívam vyvarovať. Škoda, že nám to technické múzeum nevyšlo, program v rámci jeho expozícií mohol byť veľmi zaujímavý. Čo sa týka materiálov, bohužial nemôžem momentálne žiadne poskytnúť, lebo na nich ešte len pracujeme. Ďakujem za zorganizovanie tejto zaujímavej študijnej cesty a rada sa zúčastním aj ďalších.
Ing. Otília Barlíková

Privítala by som viac vedených programov – teda ako pracujú so skupinami. Okrem toho Památníku na Vítkově to vlastne nebolo. Program boli inak super, aj dobre načasovaný – že človek nemal pocit, že sa musí naháňať a nemá čas ani na obed. Aj múzeá boli super.
Mgr. Martina Kočí

V prvom rade sa chcem poďakovať za zorganizovanie tejto študijnej cesty, Lenke Bishop, myslím že tieto návštevy v krajinách kde mali bohatú skúsenosť a aplikovaním MP majú veľký význam z mnohých dôvodov. Priznám sa že ma v Prahe trochu prekvapilo, že aj múzea krajiny , o ktorej som si myslela, že pri realizácii MP je ďaleko pred nami, sú v rovnakých problémoch ako naše múzea. Návšteva štyroch pražských múzeí bola pre mňa veľmi inšpirujúca, ale samotná prezentácia ich vzdelávacích programov, priznávam čestne vo mne nezanechala zásadnú stopu. samozrejme išlo len o 4 múzea ČNM, to nie je kritika, skôr si myslím že niektoré programy či projekty ktoré bežali alebo sú stále aktuálne aj v rámci SNM alebo v múzeách pod iným zriaďovateľom sú z môjho pohľadu na veľmi dobrej úrovni. Veľmi vítam organizovanie každej študijnej cesty.
Agáta Lešková

ARCHÍV

ODOBERANIE NOVINIEK

Prihláste sa na odber noviniek Odbornej komisie pre výchovu a vzdelávanie v múzeách ZMS...